Jak przyrządzić Zupa kanadyjska?

Składniki

Zanim przystąpisz do przygotowania zupy kanadyjskiej, upewnij się, że masz wszystkie potrzebne składniki pod ręką. Oto lista:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 4 plastry bekonu
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 selerów naciowych
  • 2 szklanki mrożonych groszków
  • 1 łyżka masła
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszenna
  • 2 liście laurowe
  • Kilka gałek czarnego pieprzu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie Składników

  1. Oczyść i posiekaj cebulę, marchewki oraz seler naciowy.
  2. Pokrój bekon na mniejsze kawałki.
  3. Pokrój kurczaka na kawałki i dopraw solą oraz pieprzem.

Krok 2: Smażenie Składników

  1. Rozgrzej masło na dużej patelni i podsmaż cebulę, marchewki oraz seler naciowy przez kilka minut.
  2. Dodaj bekon i smaż, aż stanie się chrupiący.
  3. Usuń składniki z patelni i odłóż na bok.

Krok 3: Gotowanie Zupy

  1. W dużym garnku zagotuj bulion drobiowy.
  2. Dodaj pokrojonego kurczaka, ziemniaki i liście laurowe.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy kurczak stanie się miękki.

Krok 4: Dodanie Reszty Składników

  1. Wrzuć podsmażone warzywa i bekon do garnka z zupą.
  2. Wlej śmietanę i dodaj mrożone groszki.
  3. Gotuj jeszcze przez 10 minut.

Krok 5: Doprawienie Zupy

  1. Posól i popieprz zupę według własnych upodobań.
  2. Usuń liście laurowe.

Podanie

Nasza kanadyjska zupa jest gotowa do podania. Serwuj ją gorącą, posypaną świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Możesz także udekorować ją listkami świeżej pietruszki lub zieloną cebulką.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22554