Przepis: Zupa z brukselki
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Zupa z brukselki?
Warzywa umyć, oczyścić, sparzyć i pokrajać w makaroniki.
Włożyć do rondla, dodać jedną pokrajaną w cienkie piórka cebulę i łyżkę masła.
Posolić i gotować kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Gdy zacznie się wydzielać przyjemna woń, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykrywką 20 minut.
W tym czasie oczyścić z pożółkłych listków brukselkę, przyciąć głąbki, umyć, osączyć, pokrajać w słupki, dodać parę kartofli i wrzucić do zupy.
Zupę zapalić dodatkiem masła, wsypać posiekaną zieloną pietruszkę.
Przyprawić solą i pieprzem, wlać do wazy, do której uprzednio włożyć należy parę plasterków świeżego pokrajanego pomidora.