Przepis: Zupa z kalarepy na żeberkach
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 55min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas gotowania: 45 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przyrządzić Zupa z kalarepy na żeberkach?
Kalarepki obieramy, kroimy w słupki, cebulę siekamy. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy cebulę i kalarepę, skrapiamy odrobiną bulionu i dusimy. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy jeszcze kilka łyżek i dusimy. Czynność tę powtarzamy 4 razy. Dolewamy resztę bulionu. W misce ucieramy masło, mąkę, śmietanę na pulchną masę. dodajemy ją do zupy. Żeberka z wywaru podsmażamy na patelni na złoty kolor i dodajemy je do zupy. Całość gotujemy 10 minut. Podajemy zupę gorącą, posypaną koprem, doprawiamy solą i pieprzem.