Przepis na Chłodnik ogórkowy z orzechami

Chłodnik ogórkowy z orzechami

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 50min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 20 min.

Jak przyrządzić Chłodnik ogórkowy z orzechami?

Do rondla dać litr wody i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Doprawić solą i pieprzem i ugotować wywar, ostudzić. Połowę ogórków obrać, zmiksować i zmiksować, połączyć z wywarem, pozostałe ogórki pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w półplasterki. Dymkę posiekać. Połączyć z wywarem. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, połączyć z jogurtem i dać do chłodnika. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem oraz solą. Dać do lodówki. Orzechy uprażyć na patelni i posypać na wierzch każdej porcji.