Przepis na Chołodziec litewski

Chołodziec litewski

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Chołodziec litewski?

Jajka ugotować na twardo.

Botwinę oczyścić, starannie opłukać, liście i łodygi drobno pokroić.

Buraki umyć i obrać.

Bulwy zalać gorącą wodą, ugotować do miękkości.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście i łodygi buraczane.

Buraczki osączyć, pokroić w cienkie paseczki, włożyć z powrotem do wywaru i ostudzić.

Pietruszkę, koperek i szczypiorek umyć,otrzepać z wody, drobno posiekać.

Ogórki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Jajka obrać, podzielić na ćwiartki.

Do wywaru z buraków dodać kwas chlebowy, pokrojone w kosteczkę ogórki, ćwiartki jajek i posiekaną zieleninę.

Śmietanę rozprowadzić z małą ilością zupy, wlać do garnka.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik podawać z gotowanymi ziemniakami, posypanymi posiekanym zielonym koperkiem.