Przepis na Marokańska zupa marchewkowa

Marokańska zupa marchewkowa

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.

Jak przyrządzić Marokańska zupa marchewkowa?

Na oliwie w głębokim rondlu smażę posiekaną cebulę, czosnek, obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę około 5 minut. Dodaje następnie marchew, smażę około 3-4 minuty. Wlewam wywar, dodaje przecier, harissę i około pół łyżeczki suszonego tymianku.

Gotuje około pół godziny, do momentu aż marchewka będzie miękka. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem, miksuje lekko przestudzoną zupę na gładką masę. Podaje z kleksem kwaśnej śmietany.