Przepis na Moja fasolka po bretońsku

Moja fasolka po bretońsku

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Moja fasolka po bretońsku?

Fasolę umyć, zalać 2 l wody i zostawić najlepiej na noc. Gotować w tej samej wodzie co się moczyła. Dodać kostki rosołowe i przyprawy oprócz papryki ostrej i pieprzu. To na koniec gotowania. Dodać startą na grubej tarce marchewkę. Jak już fasolka się gotuje pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę (boczek i kiełbasę) i razem przyrumienić. Wrzucić do gotującej się fasolki i razem gotować do miękkości około 1 godziny. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, majeranek i przyprawić do smaku. Chwilkę podgotować i jeżeli ktoś lubi gęściejszą może zaprawić mąką. Podawać z pieczywem. Jak mamy za dużo możemy wlać do słoików i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Może stać nawet miesiąc.