Przepis na Wiejska zalewajka z wielkopolski

Wiejska zalewajka z wielkopolski

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Wiejska zalewajka z wielkopolski?

Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Grzyby opłukać.

Włożyć do garnka wraz z włoszczyzną, zalać 6 szklankami wody, posolić, gotować 30 minut.

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić.

Cebulę obrać z łupin, posiekać, zrumienić na słoninie.

Wywar przecedzić, grzyby pokroić w paski.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.

Włożyć do wywaru wraz z grzybami, gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

Do zupy dodać żur i śmietanę, okrasić cebulą ze słoniną.

Przed podaniem posypać zieleniną.