Jak przyrządzić Zupa fasolowa wojskowa?

Składniki

Potrzebujesz następujących składników:

  • 2 szklanki suchych białych fasolki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 kromki boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Krok 1: Namoczenie Fasolki

  1. Fasolkę opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Następnie włóż ją do miski, zalej wodą i pozostaw na noc, aby nasiąkła.

Krok 2: Gotowanie Fasolki

  1. Odsącz namoczoną fasolkę.
  2. W dużym garnku gotuj fasolkę w osolonej wodzie do momentu, aż stanie się miękka.

Krok 3: Przygotowanie Warzyw

  1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  2. Marchewki oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Boczek pokrój na drobne kawałki.

Krok 4: Smażenie Składników

  1. W rondlu rozgrzej masło i oliwę.
  2. Wrzuć cebulę, czosnek i boczek. Smaż, aż będą miękkie i boczek się zarumieni.
  3. Dodaj marchewki i ziemniaki, smaż przez kilka minut.

Krok 5: Połączenie Składników

  1. Do garnka z warzywami dodaj ugotowaną fasolkę, pomidory krojone, przyprawy (sól, pieprz, majeranek, tymianek) oraz liść laurowy.
  2. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa i fasolka staną się miękkie.
0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553