Przepis na Zupa jarzynowa na zimno

Zupa jarzynowa na zimno

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Zupa jarzynowa na zimno?

Z pomidorów wyciąć ogonki, sparzyć we wrzącej wodzie, zdjąć skórkę, podzielić na połówki i wypestkować.

Ogórek umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć łyżką gniazda nasienne i pokroić go na plasterki, 1/3 odłożyć do przybrania potrawy.

Strąki papryki przekroić na połowy, wyciąć gniazda nasienne i wewnętrzny biały miąższ. 1/3 papryki pokroić w paski i odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na drobne kawałeczki. Obrać cebulę oraz czosnek i posiekać grubo.

Przygotowane warzywa oraz kromkę chleba oraz wywar zmiksować w mikserze lub pociąć drobno w szatkownicy.

Doprawić do smaku octem, oliwą, solą oraz pieprzem i odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.

Pozostałą kromkę chleba pokroić na paski. Rozpuścić masło na patelni i podsmażyć paski chleba tostowego na złoty kolor.

Opłukać szczypiorek, osaczyć, osuszyć i część drobno posiekać. Resztę szczypiorku oraz pozostałe warzywa i grzanki tostowe ułożyć w miseczce i dodać oddzielnie do zupy.