Przepis na Zupa krem z groszku zielonego

Zupa krem z groszku zielonego

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Zupa krem z groszku zielonego?

Włoszczyznę oczyścić, umyć. Z kurczaka, włoszczyzny oraz przypraw ugotować rosół. Odlać 3/4 rosołu, wrzucić zielony groszek, dodać łyżkę masła i gotować do miękkości.

Z łyżki mąki i masła zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ja kilkoma łyżkami zimnego rosołu, zagotować i wlać do wrzącej zupy, mieszając.

Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, zmiksować zupę na krem, zagęścić roztrzepanym żółtkiem ze śmietaną.

Podawać udekorowane wiórkami startego żółtego sera, mieloną papryką i listkami natki pietruszki.