Przepis na Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Zupa z brukselki?

Warzywa umyć, oczyścić, sparzyć i pokrajać w makaroniki.

Włożyć do rondla, dodać jedną pokrajaną w cienkie piórka cebulę i łyżkę masła.

Posolić i gotować kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Gdy zacznie się wydzielać przyjemna woń, zalać wrzącą wodą i gotować pod przykrywką 20 minut.

W tym czasie oczyścić z pożółkłych listków brukselkę, przyciąć głąbki, umyć, osączyć, pokrajać w słupki, dodać parę kartofli i wrzucić do zupy.

Zupę zapalić dodatkiem masła, wsypać posiekaną zieloną pietruszkę.

Przyprawić solą i pieprzem, wlać do wazy, do której uprzednio włożyć należy parę plasterków świeżego pokrajanego pomidora.