Przepis na Zupa z suszonych grzybów babci

Zupa z suszonych grzybów babci

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Zupa z suszonych grzybów babci?

Grzyby umyć, namoczyć w wodzie i pozostawić na 1—2 godziny, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na kawałki, wsypać do rondla.

Cebulę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do warzyw, dodać 1/2 łyżki masła posolić, lekko poddusić.

Mieszać w trakcie duszenia, uważając, żeby się warzywa nie przypaliły.

Lekko podduszone należy zalać wrzącą wodą, ugotować wywar (gotować około 30 minut).

Ugotowany wywar z warzyw przecedzić i połączyć

z wywarem z grzybów.

Odcedzone grzyby pokroić na drobniutkie paski lub posiekać, wrzucić do zupy.

Warzywa ugotowane w wywarze wykorzystać do przyrządzenia sałatki.Zupę grzybową przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać masło i zieloną pietruszkę.

Podawać z łazankami lub makaronem.

Czystą zupę grzybową można podawać również w filiżankach z pasztecikami albo diablotkami.