Przepis na Zupa zacierkowa jak u babci

Zupa zacierkowa jak u babci

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Jak przyrządzić Zupa zacierkowa jak u babci?

Ziemniaki kroimy w kostkę lub zapałki.

Wrzucamy do wody.

Z mąki jajka i ok. 2 łyżek wody zagnieść bardzo ścisłe ciasto.

Zetrzeć na tarce o grubych otworach lub palcami naskubać małych kluseczek.

Wrzucić je do prawie ugotowanych ziemniaków.

Całość dogotować z liściem i majerankiem.

Dodać posiekaną natkę lub koperek.

Boczek podsmażyć na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą.

Zupę rozlać na talerze, okrasić boczkiem z cebulką. Zupa zostawiona na drugi dzień puchnie” i wymaga rozcieńczenia.