Przepis: Bakłażan zapiekany w pomidorach
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przygotowaćBakłażan zapiekany w pomidorach ?
Plastry bakłażana ułożyć na durszlaku, posypując każdą warstwę solą. Odstawić na 30 minut do odsączenia. Spłukać i osuszyć ściereczką. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć bakłażana, aż będzie miękki i złocisty. Zdjąć na talerz,na patelnie dolać jeszcze łyżkę oliwy i smażyć cebulę i czosnek, aż zmiękną i lekko się zarumienią. W płaskim naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę pomidorów, bakłażana, a następnie cebuli. Każdą warstwę posypując solą, pieprzem i tymiankiem. W ten sposób wyłożyć wszystkie warzywa tak, by wierzchnią warstwę stanowiły pomidory. Wierzch skropić oliwą i piec 20 minut. Przed końcem pieczenia posypać parmezanem i piec kolejne 5-10 minut.