Przepis: Baranina po włosku marynowana
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Jak przygotowaćBaranina po włosku marynowana ?
Mięso umyć, włożyć do miski. Wymieszać wino z octem i ziołami, mieszanką zalać mięso. Marynować od 3 godzin do 3 dni. Boczek pokroić w kostkę i zesmażyć.
Posiekać 2 cebule i 2 ząbki czosnku, dodać do boczku, podsmażyć, osuszyć mięso również obsmażyć wraz z mięsem chwilę podusić. Następnie wszystko przełożyć do namoczonego rzymskiego garnka.
Polać marynatą i rosołkiem, dodać papryczkę. Po godzinie pieczenia do pieczeni dodać pomidory z puszki i resztę posiekanych warzyw (cebula, marchewka, mangold), resztę marynaty i ewentualnie rosołku, doprawić solą i pierzem.
Piec następne 30 min. Podawać pokrojoną pieczeń wraz sosem i warzywami, bądź w całości (dzielić na stole).
Do potrawy podajemy zapieczone białe pieczywo, tosty posmarowane czosnkiem. Kawałki mięsa układamy na grzankach i polewamy sosem.