Przepis: Budyń z kalafiora
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćBudyń z kalafiora ?
Zagotować mleko z tłuszczem, wsypać, mąkę i mieszając gotować do rozklejenia.
Ciasto lekko przestudzić.
Kalafior ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką cukru, rozebrać na bardzo małe różyczki.
Do przestudzonego mlecznego ciasta dodawać po jednym żółtku i ucierać.
Przygotować formę budyniową lub naczynie zastępcze.
Ubić sztywną pianę z białek.
Masę przyprawić do smaku solą i startą gałką muszkatołową, a kto lubi może dodać szczyptę nasion kopru i łyżkę zielonego kopru. Wymieszać pianę z ciastem i drobnymi różyczkami kalafiora.
Wyłożyć do przygotowanej formy, wstawić do gotowania na 50 minut.
Woda powinna sięgać 3/4 wysokości formy lub garnka zastępującego formę.
Ugotowany budyń wyjąć, lekko przestudzić i ostrożnie wyłożyć na wygrzany okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać tłuszczem i posypać zrumienioną tartą bułką.