Przepis: Bufty
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBufty ?
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku (1/2 szklanki), dodać cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli i masło. Wymieszać drewnianą łyżką i pozostawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodać pozostałe mleko. Ciasto przełożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować na grubość ok. 2 cm, maczaną w mące szklanką wykrawać kółka. W dużym garnku zagotować wodę, naciągnąć na garnek gazę (można użyć garnka do gotowania na parze), układać bufty (niezbyt blisko siebie, gdyż podczas gotowania rosną). Garnek przykryć pokrywką i gotować bufty do momentu, aż staną się miękkie. Na patelni rozpuścić masło, dodać cynamon i cukier. Polać tym bufty przed podaniem. Smacznego!