Przepis: Bułeczki drożdżowe z serem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przygotowaćBułeczki drożdżowe z serem ?
Przygotować rozczyn drożdżowy i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty rozczyn, jajka utarte z cukrem i szczyptą soli dodać do mąki i zarobić ciasto z mlekiem. Gdy składniki się połączą, dodawać ciepły tłuszcz i wyrobić ciasto tak długo, aż stanie się pulchne, gładkie, lśniące i zacznie odstawać od ręki. Wyrobione ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na placek o kształcie prostokąta, smarować nadzieniem (utarty twaróg wymieszany z cukrem i jajem), zawinąć brzegi i pokroić placek nożem na prostokątne bułeczki. Posmarować je po wierzchu jajkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec na złoty kolor.