Przepis: Ciasto z kremem i bakaliami
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćCiasto z kremem i bakaliami ?
Jajka wybić oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółta, cukier i wodę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
Wystudzić i przekroić na połowy.
Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
Rodzynki opłukać i sparzyć. Wystudzony budyń utrzeć albo zmiksować z masłem i kawą.
Spodnią część ciasta posmarować dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypać orzechami, rodzynkami drobno połamaną czekoladą. Część masy odłożyć do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wyłożyć na orzechy, rodzynki i czekoladę.
Przykryć drugą połową ciasta posmarować kremem i posypać wiórkami albo kolorową posypką.
Schłodzić.