Przepis: Cielęcina z sosem z tuńczyka
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćCielęcina z sosem z tuńczyka ?
Wytrybowaną cielęcinę ładnie uformować i związać, a następnie naszpikować ukośnie filetami anchois. Włożyć mięso do garnka, dołożyć wszystkie jarzyny i przyprawy, wino, sól, pieprz, dolać wody, aby ledwo przykrywała mięso i postawić na ogniu. Po zagotowaniu wyszumować i zmniejszyć ogień. Gotować około 2 godz. Gdy mięso miękkie, odstawić do ostygnięcia. Przygotować sos: w moździerzu utrzeć tuńczyka, 10 filetów anchois, kapary z sokiem z cytryny i niewielką ilością pieprzu. Dodać majonez. Dobrze jest przefasować przez sito lub durszlak. Gdyby sos był zbyt gęsty, można dodać nieco smaku z cielęciny. Cielęcinę pokrajać w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, przykryć sosem i ubrać plasterkami cytryny i kaparami. Podawać z sałatą z oliwek lub sałatką z ryżu na zimno. Przepis pochodzi z książki Pt. Kuchnia włoska” autorstwa Pani Marii Iwaszkiewicz i Pana Stanisława Włodka.