Przepis: Cukinia po bretońsku
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przygotowaćCukinia po bretońsku ?
Cukinie obrać, pokroić w kostkę (jeśli są bardziej dojrzałe, usunąć nasiona), posolić, nakryć talerzykiem, obciążyć go i odstawić.
Gdy puszczą sok, odlać go.
Miąższ rozgnieść na miazgę za pomocą wyciskacza drewnianego lub metalowego (płaskiego z otworami) albo zmiksować.
Dodać łyżkę masła.
Cebulę obrać, drobno posiekać, poddusić na rozgrzanym oleju, dodać do cukinii.
Wbić jaja.
Dobrze roztrzepać masę.
Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, przelać do żaroodpornego okrągłego naczynia wysmarowanego resztą masła.
Posypać z wierzchu parmezanem.
Wstawić do piekarnika na 30 min.
Wyjąć, ostudzić.
Kroić od środka na trójkątne porcje.