Przepis: Drożdżowe kapelusze
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćDrożdżowe kapelusze ?
W połowie szklanki mleka rozprowadzić drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną rosnąć dodać do mąki, wbić jajka, dodać rozmiękczone albo rozpuszczone, wystudzone masło, ciepłe mleko, alkohol i aromat. Zarobić ciasto do czasu aż pojawią się pęcherzyki powietrza, odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto powiększy swoją objętość wyłożyć na blat wysypany mąką. Lekko rozwałkować.
Wycinać krążki literatką, a w środku małym kieliszkiem.
Wrzucać na gorący tłuszcz najpierw oponki, a w nie wrzucać wycięte kółka.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzone posypać cukrem pudrem.