Przepis: Egzotyczny pstrąg
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 10 min.
Czas smażenia: 10 min.
Jak przygotowaćEgzotyczny pstrąg ?
Pstrągi opłukać i osuszyć. Do mąki dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać razem, obtoczyć w niej ryby. Cebulę i mango obrać i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zmiksować dokładnie cebulę, mango, czosnek, estragon, pomidory wraz z zalewą, imbir, cukier i bulion. Na dużej patelni rozpuścić masło, smażyć ryby z każdej ze stron ok (5 minut z każdej strony). Usmażone ryby odstawić w ciepłe miejsce, na tą samą patelnię przełożyć zmiksowany sos, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać ok 3 minut na wolnym ogniu.
Do sosu włożyć pstrągi, przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok kwadrans. Dymkę oczyścić i posiekać. Ryby podawać polane sosem, posypane dymką i kolendrą