Przepis: Eklery
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćEklery ?
W garnku zagotować mleko z masłem, dodać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Przestudzić masę.
W tym czasie ugotować budyń dodając cukier. Budyń odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna dodawać po jednym jajku i ciągle mieszać, ciasto nie może być zbyt rzadkie, więc należy kontrolować ilość jajek.
Gotową masą napełnić szprycę i wyciskać na pergaminie paski. Upiec w piekarniku ok 30 minut. Wystudzić. Masło ubić mikserem i dodawać po łyżce budyniu.
Kremem przełożyć przekrojone na pół eklery. Posmarować czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki masła.