Przepis: Galareta z tuńczykiem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćGalareta z tuńczykiem ?
Groszek, kukurydzę i tuńczyka osączyć. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasionka i pokroić w cienkie paski.
Jajka obrać. Namoczyć żelatynę. Rosół zagotować z octem, przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. W gorącym rosole rozpuścić napęczniałą żelatynę.
Na dnie formy ułożyć paseczki papryki. Po miedzy nimi poukładać ziarenka kukurydzy i groszku, polać cienką warstwą rosołu i odstawić do lodówki do stężenia.
Następnie ułożyć kawałki tuńczyka, przekładając je groszkiem i koperkiem, znowu wlać galaretę i ostudzić.
Na kolejnej warstwie umieścić ćwiartki jajek na twardo, przesypując je groszkiem i kukurydzą i polać galaretą. Na wierzchu ułożyć kukurydzę, paprykę i groszek w ten sam sposób co na początku.
Polać ostatnią porcją galarety i wstawić do lodówki na całą noc. Można podawać z sosem chrzanowym lub majonezowym.