Jak przygotować Gniazdka?

Przepis: Gniazdka

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćGniazdka ?

Wodę zagotować z tłuszczem i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszać do momentu, kiedy ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Zestawić z ognia, lekko przestudzić i ucierać dodając po jednym jajku, odstawić na pół godziny. Wyciskać szprycką kółeczka na natłuszczony pergamin (tyle, ile zmieści się na raz do rondla, w którym będą smażone), a potem przenieść wraz z pergaminem na rozgrzany olej, odwracając papierem do góry. Chwilę poczekać, aż kółeczka oderwą się od pergaminu (należy go wtedy usunąć i wykorzystać do kolejnej porcji gniazdek). Smażyć po ok. 4 min. z każdej strony.

Utrzeć razem składniki lukru, a następnie maczać w nim usmażone gniazdka, tą strona, która będzie „do góry”.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556