Jak przygotować Gruszka Piękna Helena?

Przepis: Gruszka Piękna Helena

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przygotowaćGruszka Piękna Helena ?

Do rondla wlać 2 szklanki wody, sok z cytryny, dodać cukier i wanilię, gotować pod przykryciem 5 minut. Gruszki obrać, pozostawiając ogonek, wydrążyć nasiona.

Gruszki ustawić pionowo w syropie i gotować 10-15 minut. Gdy będą dość miękkie, wyjąć, osączyć i ostudzić. Można je zostawić w całości lub przekroić na pół.

Do rondelka wlać 3 łyżki wody, dodać masło, wrzucić pokruszoną czekoladę, wlać brandy i podgrzewać na małym ogniu stale mieszając. Idealnie gładki sos zdjąć z ognia.

Czekolada

Najlepiej rozpuszczać ją na parze, na bardzo małym ogniu. Jeśli zbytnio się rozgrzeje, może się zwarzyć.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556