Przepis: Gruszkowy sernik (również dla diabetyków)
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćGruszkowy sernik (również dla diabetyków) ?
Zagnieść mąkę, masło, żółtko, słodzik dla diabetyków i 1 łyżkę zimnej wody.
Ciasto odstawić pod przykryciem na mniej więcej 30 minut do schłodzenia.
Następnie rozwałkować je na posypanej mąką stolnicy w placek o średnicy ok. 23 cm.
Wyłożyć nim posmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm.
Ciasto mocno docisnąć przy brzegach, a spód ponakłuwać.
Odstawić w chłodne miejsce.
Obrać pół gruszki i pokroić na małe kawałki. Oddzielić jajka.
Utrzeć na pianę żółtko, masło i słodzik dla diabetyków.
Laskę wanilii rozkroić wzdłuż i wyskrobać z niej miąższ.
Wymieszać miąższ wanilii, skórkę z cytryny, twaróg i masę jajeczną.
Mąkę ziemniaczaną przesiać i dodać do masy. Białko ubić na bardzo sztywno i razem z kawałkami gruszki dodać do masy serowej.
Powstałym w ten sposób kremem posmarować spód ciasta i wygładzić.
Piec najpierw w temperaturze 175°C.
Po 25 minutach podnieść temperaturę do 200°C i piec przez następne 25 minut.
Drugą połówkę gruszki pokroić w wąskie półksiężyce.
Zagotować sok z cytryny, słodzik i 2-3 łyżki wody.
Dusić w tym wywarze gruszkę przez około 2 minuty. Odsączyć i na 5-10 minut przed końcem pieczenia uduszoną gruszkę przełożyć na ciasto, układając z jej kawałków wachlarz.
Następnie ciasto dopiec do końca.