Jak przygotować Jabłecznik na święta?

Przepis: Jabłecznik na święta

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćJabłecznik na święta ?

1. Ciasto można zrobić w robocie kuchennym, będzie wtedy bardzo dobrze wymieszane. Jeśli nie mamy wyrabiamy je ręcznie: do miski wsypujemy mąkę, cukier, miękką margarynę, jajka oraz proszek do pieczenia. wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta.

2. Ciasto dzielimy na 2 części. jedną z nich wkładamy na ok 20-30 minut do zamrażarki.

3. Formę, lub blaszkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. wykładamy jedną część ciasta. ciasto nakłuwamy widelcem.

4. Jabłka ścieramy na grubej tarce i odciskamy sok. dodajemy cynamon. Jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można dodać cukier. farsz jabłkowy wykładamy na ciasto.

5. Białka ubijamy na sztywno i wykładamy na blaszkę

6. Zamrożone ciasto ścieramy na grubej tarce i równomiernie rozkładamy na farszu.

7. Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni.

Smacznego:)

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556