Przepis: Jabłecznik pod pierzynką
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćJabłecznik pod pierzynką ?
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z cukrem. Następnie dodaj roztrzepane żółtka. Powoli wsypuj wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle ubijając. Dodaj 4 łyżki oleju. Piecz przez 30 min w temp. 180 st.
Jabłka obierz i potnij na małe kawałki. Zalej szklanką wody i duś przez ok. 20 min. Następnie wsyp galaretki cytrynowe i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietany ubij z 1 szklanką mleka. Galaretkę rozpuść z jedną szklanką wody i gdy będzie już tężeć połącz ze śmietaną.
Na biszkopt wylej zimną masę jabłkową, następnie śmietanę i wstaw do lodówki na ok. 30 min. Można też posypać wierzch startą białą czekoladą.