Przepis: Jabłecznik z migdałową skórką
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przygotowaćJabłecznik z migdałową skórką ?
Drożdże zasypać cukrem, dodać mleko i zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę i rozczyn i dobrze wyrobić. Dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Obrać jabłka, pokroić w plasterki i dodać sok cytrynowy z cukrem i smażyć ok 10 min. Z 1 szkl wody. Ostudzić i dodać rodzynki. Masło na skórkę rozpuścić z cukrem, zapachem i mlekiem, następnie dodać migdały. Blachę przykryć połową rozwałkowanego ciasta, dodać jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Nakłuć widelcem i posmarować masą migdałową. Odstawić na 15 min by wyrosło. Piec w 220 stopniach ok 25 min.