Przepis: Jabłkowy piegus
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 5min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Czas smażenia: 5 min.
Jak przygotowaćJabłkowy piegus ?
z podanych składników zrobić masę biszkoptową makową, podzielić ją na trzy części, rozłożyć do jednakowych blaszek i upiec. Ostudzić.
Masa jabłkowa:
jabłka obrać i zetrzeć na tarce; masło rozpuścić, dodać jabłka i chwilę smażyć. Wsypać galaretkę, wymieszać i jeszcze podsmażyć. Ostudzić.
Masa śmietankowa:
galaretkę rozpuścić w 1/4 szkl. Wody, przestudzić; śmietanę i cukier ubić, dodać tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
biszkopt makowy – masa jabłkowa – biszkopt makowy – masa śmietankowa – biszkopt makowy – polewa