Przepis: Jajko w gnieździe
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas pieczenia: 10 min.
Jak przygotowaćJajko w gnieździe ?
Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki i gotujemy 10 minut w dużej ilości osolonej wody. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgniatamy. Groszek i marchewkę z kawałkiem masła gotujemy 5 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Wymieszane z łyżką masła ziemniaki wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Na dno formy tortowej wysmarowanej masłem wyciskamy cztery koszyczki. Boczek w plasterkach smażymy na brązowy kolor i następni umieszczamy do koszyczku jako jego uchwyt. W środek każdego koszyczka wbijamy jajko i dookoła układamy warzywa. Koszyczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, aż jajka się zetną.