Przepis: Kaczka – ciasto przekładane
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKaczka – ciasto przekładane ?
Biszkopt jasny:
6 białek ubić na sztywno z 1 szkl. cukru, dodać 6 żółtek, a na koniec 1 szkl. mąki i 2 łyżecz. proszku do pieczenia oraz 2 łyż.oleju, wymieszać. Wyłożyć do blachy, upiec, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Biszkopt kakaowy:
3 białka ubić z 1/2 szkl. cukru, dodać 3 żółtka, a potem 1/2 szkl. mąki, 2 łyż. kakao, 1 łyżecz. proszku do pieczenia, 1 łyż. oleju, wymieszać. Upiec i ostudzić.
Masa budyniowa:
ugotować 1 1/2 szkl. mleka z 5 łyż. cukru i cukrem waniliowym. Wymieszać 1/2 szkl. zimnego mleka, 6 żółtek, 2 lyż. mąki pszennej i 2 łyż. mąki ziemniaczanej, wlać do wrzącego mleka i gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Ostudzić. Utrzeć 1,5 kostki masła, dodać zimny budyń. Miksować do uzyskania puszystego kremu.
Masa czekoladowa:
czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić. 1 k. masła utrzeć z 2 jajkami, 25 dag cukru pudru i cukrem waniliowym, dodać ostudzoną czekoladę.
Masa cytrynowa:
galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. „Śnieżkę” ubić z 1 szkl. zimnego mleka, dodać tężejącą galaretkę.
Przełożenie ciasta:
1/2 jasnego biszkopta – masa budyniowa – biszkopt kakaowy – masa czekoladowa – 1/2 jasnego biszkopta – masa cytrynowa – tarta czekolada