Przepis: Kapusta czerwona na gorąco
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćKapusta czerwona na gorąco ?
Kapustę oczyścić, umyć i cienko poszatkować. Do garnka wlać szklankę wody, dodać kostkę bulionową oraz liść laurowy, zagotować i partiami wkładać kapustę, lekko soląc. Jeśli potrzeba, dodać druga szklankę wody i jeszcze jedną kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka (30-40 min, ). Wlać ocet, wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek, wsypać mąkę i smażyć na niedużym ogniu, mieszając przez 3 min. Ostudzić i dodać do gorącej kapusty, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do pieczonej gęsi lub kaczki.