Przepis: Karp w galarecie na święta
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćKarp w galarecie na święta ?
1. Marchew, pietruszkę i selera ugotować.
2. Dzwonka karpia opłukać, delikatnie osuszyć. Skropić obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, włożyć na pół godziny do lodówki.
3. Rybę zalać bulionem warzywnym, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać przyprawy. Ugotowana rybę ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, ostudzić. Wywar przecedzić i ostudzić. Dodać koncentrat pomidorowy i białko, zakwasić sokiem cytrynowym. Ciągle mieszając trzepaczką, podgrzać aż do zagotowania. Dodać namoczoną żelatynę, gotować razem jeszcze przez chwilę, nie przerywając mieszania.
Przecedzić przez sito wyłożone gazą, przyprawić. Porcje ryby ułożyć na półmisku, udekorować warzywami i plasterkami cytryny, polać przestudzoną galaretą. Półmisek z rybą odstawić do zastygnięcia.