Przepis: Knoppers
Ile porcji: 24
Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Czas pieczenia: 120 min.
Jak przygotowaćKnoppers ?
Ciasto kruche:
z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, rozwałkować, rozłożyć do jednakowych blach i upiec.
Biszkopt kakaowy:
białka ubić na sztywno, dodając cukier, połączyć z żółtkami i resztą składników. Upiec i ostudzić.
Masa mleczna:
mleko zagotować z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać porcjami zimne mleko (po łyżce – gdy mleko doda się zbyt szybko, masa może się zważyć). Wsypać mleko w proszku, utrzeć na puch.
Masa orzechowa:
orzechy podprażyć na suchej patelni, ostudzić. Zagotować wodę z cukrami, tłuszczem i kakao, ostudzić. Dodać mleko w proszku i orzechy, dokładnie wymieszać.
Przełożenie ciasta:
ciasto kruche – 1/2 masy orzechowej – 1/2 masy mlecznej – biszkopt kakaowy – 1/2 masy mlecznej – 1/2 masy orzechowej – ciasto kruche – polewa
najłatwiej przełożyć ciasto w następujący sposób:
ciasto kruche posmarować masą orzechową, a biszkopt – masą jasną, potem należy złożyć razem tak, aby masy stykały się ze sobą.
Biszkopt ponownie posmarować masą mleczną, a placek kruchy – masą orzechową, złożyć, jak wcześniej.