Jak przyrządzić Krem lodowy z orzechami?

Przepis: Krem lodowy z orzechami

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Krem lodowy z orzechami?

Formę keksową wyłożyć od środka folią kuchenną.

Zrobić krem:

czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany.

Cały czas mieszać, a gdy powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia.

Do garnka wlać mleko i 250 ml śmietany, ciągle mieszając zagotować na średnim ogniu.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę. Powoli wlewać gorące mleko ze śmietaną.

Przelać do rondla, podgrzewać przez 2-3 minuty na małym płomieniu.

Gdy masa zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia.

Dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki i mleko kokosowe.

Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Ubić na sztywno resztę śmietany kremówki, dodać do masy kokosowej i lekko wymieszać.

Do przygotowanej formy wlać 2 szklanki masy.

Wyrównać powierzchnię, przykryć i wstawić na dwie godziny do zamrażalnika.

Resztę masy przykryć i wstawić do lodówki.

Wyjąć formę z zamrożonym kremem, posypać orzechami, polać resztą kremu.

Wyrównać powierzchnię.

Przykryć i wstawić do zamrażalnika na całą noc.

Zrobić polewę:

czekoladę stopić z masłem i syropem.

Śmietanę mocno podgrzać, wlać do czekolady i wymieszać.

Zdjąć z ognia, ostudzić.

Formę z lodami zawinąć w gorący ręcznik, odwrócić dnem do góry i wyjąć deser.

Zdjąć folię, lody polać czekoladą.

Wstawić na 4 godziny do zamrażalnika.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556