Przepis: Krem lodowy z orzechami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Krem lodowy z orzechami?
Formę keksową wyłożyć od środka folią kuchenną.
Zrobić krem:
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany.
Cały czas mieszać, a gdy powstanie jednolita masa, zdjąć z ognia.
Do garnka wlać mleko i 250 ml śmietany, ciągle mieszając zagotować na średnim ogniu.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kremową masę. Powoli wlewać gorące mleko ze śmietaną.
Przelać do rondla, podgrzewać przez 2-3 minuty na małym płomieniu.
Gdy masa zgęstnieje, zdjąć garnek z ognia.
Dodać rozpuszczoną czekoladę, wiórki i mleko kokosowe.
Dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Ubić na sztywno resztę śmietany kremówki, dodać do masy kokosowej i lekko wymieszać.
Do przygotowanej formy wlać 2 szklanki masy.
Wyrównać powierzchnię, przykryć i wstawić na dwie godziny do zamrażalnika.
Resztę masy przykryć i wstawić do lodówki.
Wyjąć formę z zamrożonym kremem, posypać orzechami, polać resztą kremu.
Wyrównać powierzchnię.
Przykryć i wstawić do zamrażalnika na całą noc.
Zrobić polewę:
czekoladę stopić z masłem i syropem.
Śmietanę mocno podgrzać, wlać do czekolady i wymieszać.
Zdjąć z ognia, ostudzić.
Formę z lodami zawinąć w gorący ręcznik, odwrócić dnem do góry i wyjąć deser.
Zdjąć folię, lody polać czekoladą.
Wstawić na 4 godziny do zamrażalnika.