Przepis: Krokiety z kapustą
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przyrządzić Krokiety z kapustą?
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy rozdrobnioną cebulę, dodajemy oczyszczone, rozdrobnione grzyby. Kaszę, ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażona cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy. Z masy formujemy 10 zgrabnych krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dodatkiem filiżanki czerwonego barszczu lub z pikantnym sosem, np. grzybowym, pieczarkowym czy myśliwskim.