Przepis: Kruchy placek z kruszonką
Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 70 min.
Jak przyrządzić Kruchy placek z kruszonką?
Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekać z masłem. Dodać żółtka, jajko, wanilię i tyle śmietany, żeby ciasto dało się dobrze zagnieść i było elastyczne. Około 3/4 ciasta rozłożyć równomiernie na blaszce, a resztę włożyć do zamrażalnika.
Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, sok i ubijać aż cukier się rozpuści.
Kruszonka: Masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką i cukrem pudrem.
Ciasto w blaszce wysmarować dżemem, na to zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika, przykryć pianą i posypać kruszonką. Piec 50-60 minut w temperaturze 200 st. C.
Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.