Przepis: Kulki ziemniaczane z piekarnika
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przyrządzić Kulki ziemniaczane z piekarnika?
Ugotowane ziemniaki zagnieść na puree z dodatkiem soli. Wymieszać z żółtkiem. Dodać serek naturalny.
Następnie doprawić solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodać 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Na koniec dodać mąkę.
Na talerz wsypać mąkę do obtoczenia. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki.
Na ręce nabieramy trochę ziemniaków – ręce powinny być oprószone również mąką. Formujemy kuleczki i obtaczamy w mące z papryką.
Obtaczamy delikatnie, mąki nie musi być dużo.
Układamy na blasze z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni c.
Kulki pieczemy przez ok. 20-25 minut – do momentu, aż powstanie skorupka chrupiąca.