Jak przyrządzić Makowiec jabłkowo-orzechowy?

Przepis: Makowiec jabłkowo-orzechowy

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Makowiec jabłkowo-orzechowy?

Mak dokładnie opłukać, osaczyć, a następnie zalać wrzącą wodą i przez kilka minut podgrzewać na małym ogniu.

Następnie jeszcze gorący odcedzić i przepuścić dwa razy przez maszynkę, używając sitka o małych oczkach.

Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce.

Żółtka oddzielić od białek.

Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodając podczas ucierania po jednym żółtku.

Do utartej masy stopniowo dodawać ostudzony mak, a następnie jabłka i pozostałe składniki.

Dokładnie wymieszać.

Na końcu dodać do masy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Przełożyć masę do wysmarowanej formy i piec około 1h w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Po upieczeniu można polać makowiec polewa czekoladowa i odstawić do zastygnięcia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556