Przepis: Paszteciki z jaj
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
Jak przyrządzić Paszteciki z jaj?
Grzyby starannie umyć i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem połowy cebuli i liścia laurowego.
Z dwóch jaj, mleka i mąki (łyżkę mąki zostawić do zasmażki) wyrobić w dzbanuszku ciasto na naleśniki, dodając ilość wody (ok. 1 szklanki) potrzebną do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodać odrobinę soli.
Usmażyć na gorącej patelni posmarowanej każdorazowo tłuszczem 8 naleśników.
Ugotować na twardo 4 jaja, obrać ze skorupek i błon obiałkowych, posiekać niezbyt drobno, lekko posolić, wymieszać z drobno posiekaną nacią pietruszki.
Ugotowane grzyby zemleć w maszynce.
Z łyżki mąki i tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Drugą połowę cebuli zrumienić z łyżką tłuszczu. Posiekane jaja, zmielone grzyby, zrumienioną cebulę i sos wymieszać razem w misce.
Gdy masa wymaga zagęszczenia, dodać trochę tartej bułki.
Wyrobioną masę nakłada się na prostokątny odcinek w środku każdego naleśnika i formuje paszteciki.
Mogą one mieć kształt walcowaty, wtedy zakłada
się dwa naprzemianległe brzegi, tworzące końce walca
i zawija ciasno pasztecik lub zakłada na masę cztery
brzegi naleśnika i powstały w ten sposób kwadrat składa się na pół uzyskując prostokąt, jak zamkniętą książkę.
Uformowane paszteciki umoczyć w rozbitym jaju, a następnie obtoczyć w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Paszteciki takie można podać do czystego barszczu w filiżance, jako danie z surówkami lub z oddzielnie podanym w sosjerce sosem grzybowym, cebulowym, szczypiorkowym albo koperkowym.