Przepis: Pasztet domowy
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pasztet domowy?
Mięso i wątrobę pokroić w dużą kostkę, gotować razem z włoszczyzną i cebulą i przyprawami:
zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem.
Pod koniec gotowania włożyć do garnka bułkę i poczekać aż całość ostygnie. Przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, razem z zielem i jałowcem.
Dodać jajka, zmieloną gałkę muszkatołową i resztę przypraw do smaku.
Jeśli będzie trochę za suche to dolać wody z gotowania mięsa.
Foremki posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Na dno foremki położyć paseczki słoniny.
Wykładać masę pasztetu, piec aż boki pasztetu będą zrumienione w temp.170 stopni C.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z foremek najlepiej wyjmować na drugi dzień, podgrzewając spód foremki nad gazem.