Jak przyrządzić Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Składniki

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Olej roślinny do smażenia

Składniki na kapustę kiszoną:

  • 1 główka kapusty kiszonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki kminku

Przygotowanie

  1. Obramuj ziemniaki i cebulę, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Do startych ziemniaków i cebuli dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej olej roślinny i podgrzej go. Następnie nakładaj łyżką porcje ciasta ziemniaczanego na patelnię i smaż, aż placki staną się złocisto-brązowe.
  4. Główkę kapusty kiszonej drobno posiekaj i przesmaż na oleju rzepakowym z dodatkiem drobno posiekanego czosnku.
  5. Przypraw kapustę solą, pieprzem i kminem. Całość gotuj na małym ogniu, aż kapusta stanie się miękka i aromatyczna.

Podanie

Podawaj placki ziemniaczane z kapustą kiszoną na ciepło. Placki można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki, a także podać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556