Przepis: Potrawka azjatycka
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Potrawka azjatycka?
Zagotować w rondlu litr osolonej wody. Wsypać ryż, gotować ok. 20 min. na małym ogniu. Odcedzić, osączyć. Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min. W tym czasie dymkę oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Grzyby shiitake oczyścić, podzielić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Grzyby dobrze osączyć na sitku, posiekać. Mocno rozgrzać w woku lub na dużej patelni 1 łyżkę oleju, smażyć na nim dymkę z grzybami i szynką kilka minut na średnim ogniu nie przerywając mieszania.
Całość oprószyć curry, krótko zasmażyć. Dodać ryż, smażyć 5 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Rozgrzać łyżeczkę oleju, usmażyć na nim jajka sadzone. Przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć z potrawką na 4 talerze. Dane podawać od razu po przyrządzeniu, udekorować.