Przepis: Pstrąg duszony w winie
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas gotowania: 25 min.
Jak przyrządzić Pstrąg duszony w winie?
Filety z pstrąga pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, ziołami oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę i seler obrać pokroić w paseczki.
Rozgrzać 7 dag masła, włożyć marchewkę, seler, cebulę i udusić. Włożyć porcje ryby, wlać wino i dusić 15 minut.
Rybę wyłożyć, wywar z warzywami zmiksować.
Zrobić zasmażkę z pozostałego masła i mąki, rozprowadzić w sosie. Doprawić solą oraz pieprzem.
Włożyć rybę i podgrzać.