Jak przyrządzić Pudding ryżowy z bakaliami?

Przepis: Pudding ryżowy z bakaliami

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Pudding ryżowy z bakaliami?

Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier waniliowy, lekko posolić. Dodać masło, skórkę i wanilię, powoli zagotować. Ryż dobrze opłukać w zimnej wodzie, wsypać do wrzącego mleka, gotować na małym ogniu. Kiedy zmięknie, wyjąć laskę wanilii, ryż odstawić do schłodzenia. Rodzynki namoczyć w rumie. 2/3 masła utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać do schłodzonego ryżu wraz z pistacjami, orzeszkami i rodzynkami – wymieszać. Ubić pianę z białek, wmieszać ostrożnie do masy. Wszystko włożyć do natłuszczonych i posypanych bułką tartą foremek, wierzch pokryć wiórkami pozostałego masła. Piec 20 minut w 180 st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556