Jak przyrządzić Pyzy drożdżowe?

Przepis: Pyzy drożdżowe

Ile porcji: 32

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 7min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 7 min.

Jak przyrządzić Pyzy drożdżowe?

Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki mleka – letniego, szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki.

Odstawić na 10 minut.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą i pozostałym cukrem.

Dodajemy do niej najpierw rozczyn, jajka i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto.

Na koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy.

Ciasto ma przestać kleić się do rąk.

Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia – gdy podwoi swoją objętość, to będzie gotowe.

Po wyrośnięciu znów chwilę wyrabiamy – ok. 6 minut.

Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kuleczki – ok. 32 sztuki.

Odkładamy na stole oprószonym mąką.

Pyzy odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie pyzy gotujemy na parze, tak jak zawsze.

W garnku wrząca woda, na to duże sitko.

Układamy na nim pyzy, przykrywamy, aby para nie uciekała. Gotujemy je tak przez ok. 6-7 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553